Recepti za preproste in zdrave zimske vegeterijanske jedi

Zima je čas, ko iščemo tolažilne jedi, ki nas prijetno pogrejejo, vendar se hkrati želimo izogniti težkim in preveč mastnim jedem. Danes smo zato za vas pripravili nekaj idej za preproste in zdrave vegeterijanske zimske recepte, ki bodo nahranili telo in dušo ter vas napolnili z energijo.

Kremna bučna juha s korenčkom in ingverjem

Bučna juha je zimska klasika, ki je preprosta za pripravo, a hkrati zelo hranljiva. V lonec dajte olupljeno in narezano bučo, korenje, malo krompirja in svež ingver. Sestavine kuhajte v zelenjavni jušni osnovi, dokler niso mehke, nato pa vse skupaj zmiksajte s paličnim mešalnikom, dokler ne postane kremasto. Po želji dodajte kokosovo mleko, ki bo juho obogatilo in ji dodalo nežno sladkobo. Postrezite s sveže mletim poprom in nekaj kapljicami olivnega olja.

Za dodatek hrustljavosti po vrhu lahko posujete pražena bučna semena.

Zapečen sladki krompir s stročnicami in jogurtovim prelivom

Sladki krompir olupite, narežite na polovice in ga pecite v pečici na 200 °C, dokler se ne zmehča in rahlo karamelizira. Medtem pripravite nadev iz kuhanih stročnic, kot so čičerika ali leča, ki jih zmešate z nekaj nasekljane rdeče čebule, svežimi zelišči in žlico oljčnega olja. Pečen sladki krompir napolnite z nadevom in ga po vrhu pokapajte z jogurtovim prelivom, začinjenim z limono, česnom in poprom.

Če želite več beljakovin, lahko dodate nekaj narezanega feta sira ali popečeno čičeriko.

Rižota z gobami in ohrovtom

Gobe na hitro prepražite na malo olja, da dobijo zlato rjavo barvo, nato jih odložite na stran. Na isti ponvi popražite čebulo in česen, dodajte riž za rižoto in ga malo prepražite, da se zrnca obdajo z oljem. Počasi dolivajte vročo jušno osnovo in ves čas mešajte, dokler riž ni kuhan “al dente”. Proti koncu kuhanja dodajte gobe in nasekljan ohrovt ter pustite, da se ohrovt rahlo zmehča.

Za bogatejši okus dodajte žlico parmezana ali nekaj kapljic tartufovega olja.

Zelenjavni čili s fižolom in koruzo

V velik lonec dajte nasekljano čebulo, česen, rdečo papriko in korenje ter jih na malo olja pražite, dokler ne postanejo mehki. Dodajte nasekljan paradižnik, kuhani fižol (rdeči ali črni) in malo koruze ter začinite s čilijem v prahu, kumino in papriko. Po potrebi dodajte malo jušne osnove in pustite, da se kuha približno 30 minut, da se okusi prepojijo. Ta jed je bogata z vlakninami in beljakovinami ter odlična izbira za hladne dni.

Postrezite z avokadom, nasekljanim koriandrom in nekaj kapljicami limoninega soka za svežino.

Topel solatni krožnik s pečeno zelenjavo

Zima je odličen čas za tople solate! Korenje, rdečo peso, brstični ohrovt in pastinak narežite na manjše koščke, jih pokapajte z oljčnim oljem, soljo in poprom ter pecite v pečici na 200 °C, dokler se ne zmehčajo in rahlo zapečejo. Toplo pečeno zelenjavo zmešajte s svežim špinačnim listjem, rukolo in potresite s popečenimi oreščki ali feta sirom.

Za preliv uporabite mešanico balzamičnega kisa, olivnega olja in kančka medu za prijetno sladko-kiselkast okus.

Dober tek!

I.N.

Foto: Pexels/helia ghaharian

Zakaj je dobro vsak dan jesti čokolado?

Vsakodnevno sladkanje s temno čokolado pozitivno vpliva na naše zdravje. To potrjujejo številne raziskave, strokovnjaki za prehrano pa nam celo svetujejo, da si vsak...

Vegenuary – januarski trend veganskega prehranjevanja, ki osvaja svet

Vegenuary« je vse bolj priljubljen januarski trend, ki spodbuja posameznike, da se v mesecu januarju prepustijo veganskemu življenjskemu slogu in si podarijo edinstveno priložnost za raziskovanje koristi rastlinskega...

Enostavni načini za razstrupljanje telesa po praznikih

Številne praznične večerje in zabave so za nami in čas je za popraznični detox. Da bi po dnevih prenajedanja in pitja kaloričnih koktejlov hitro...