Šparglji vsekakor sodijo med našo najljubšo hrano. In tukaj je pomlad, ko lahko ustvarjamo tudi s svežimi. Pa poglejmo, kaj lahko iz špargljev pripravimo danes …
Šparglji že od nekdaj veljajo za zdravo živilo. Mlade poganjke, bogate z vitamini in minerali, cenimo, ker znižujejo holesterol in krvni tlak, krepijo stene žil, ščitijo jetra, pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami ter blažijo menstrualne krče. Pravo super živilo lahko pripravimo na več načinov, nam pa se spomladi najbolj prileže okusna in zdrava špargljeva juha.
Za slastno špargljevo juho potrebujemo:
25g masla
nekaj žlic olivnega olja
350g špargljev
1 čebula, nasekljana
2 stroka česna, nasekljana
vrečka sveže špinače
700ml zelenjavne osnove za juho
kruh za prilogo
Priprava:
V veliki ponvi stopimo maslo in na njem podušimo vršičke špargljev, dokler se ne omehčajo. Zmehčane stresemo na krožnik in v ponev stresemo čebulo, kolutke špargljev in česen. Premešamo in dušimo od 5 do 10 minut. Nato dodamo špinačo, jušno osnovo in kuhamo do vretja. Odstavimo in zmes zmešamo s paličnim mešalnikom. Prelijemo v globoke krožnike in potresemo z vršički. Postrežemo z rustikalnim kruhom in po želji pokapamo z olivnim oljem.
V. J.
Foto: Unsplash/Megan Bucknall