Mmmm, jesen je tu in z njo vred jesenske dobrote, med katerimi je tudi izjemno okusna muškatna buča, ki ji rečemo tudi buča hokaido. Iz te oranžne dobrote lahko pripravimo marsikaj, tudi rižoto, a nam je zelo všeč v obliki božanske kremne juhe, ki pogreje v hladnih jesenskih dneh.
Za pripravo juhe iz buče hokaido potrebujemo:
1kg (na kocke narezane) hokaido buče
1 čebulo
2 stroka česna
500 ml dl sladke smetane (lahko veganske)
2 žlici kokosove maščobe
1 pest bučnih semen
bučno olje
lovorjev list.
Priprava:
Bučo olupimo in narežemo na kocke. Čebulo in česen nasekljamo. V posodi segrejemo 1,5 žlice kokosove maščobe in na njej prepražimo čebulo. Dodamo česen in bučo (ki jo po želji lahko tudi prej pečemo v pečici). Prilijemo z vodo, v juho dodamo lovorjev list in sestavine skuhamo do mehkega. Dodamo sladko smetano, odstranimo lovorjev list in juho zmeljemo z električnim mešalnikom. Po potrebi solimo. Na 0,5 žlice kokosove maščobe popečemo bučna semena, ki jih po želji solimo. Juho razporedimo po krožnikih, posujemo s popečenimi bučnimi semeni, pokapamo z bučnim oljem in sladko smetano ter uživamo.
V. J.
Foto: Unsplash/Tina Vanhove