Recept za juho iz aromatične muškatne buče

Mmmm, jesen je tu in z njo vred jesenske dobrote, med katerimi je tudi izjemno okusna muškatna buča, ki ji rečemo tudi buča hokaido. Iz te oranžne dobrote lahko pripravimo marsikaj; rižoto, enolončnice, sladice… a nam je zelo všeč v obliki božanske kremne juhe.

Za pripravo juhe iz buče hokaido potrebujemo:

1kg (na kocke narezane) hokaido buče

1 čebulo

2 stroka česna

500 ml dl sladke smetane (lahko veganske)

2 žlici kokosove maščobe

1 pest bučnih semen

bučno olje

lovorjev list.

Priprava:

Bučo olupimo in narežemo na kocke. Čebulo in česen nasekljamo. V posodi segrejemo 1,5 žlice kokosove maščobe in na njej prepražimo čebulo. Dodamo česen in bučo (ki jo po želji lahko tudi prej pečemo v pečici). Prilijemo z vodo, v juho dodamo lovorjev list in sestavine skuhamo do mehkega. Dodamo sladko smetano, odstranimo lovorjev list in juho zmeljemo z električnim mešalnikom. Po potrebi solimo. Na 0,5 žlice kokosove maščobe popečemo bučna semena, ki jih po želji solimo. Juho razporedimo po krožnikih, posujemo s popečenimi bučnimi semeni, pokapamo z bučnim oljem in sladko smetano ter uživamo.

V. J.

Foto: Pexels

November Gourmet Ljubljana združuje okuse, ustvarjalnost in navdih

Ljubljana bo med 1. in 30. novembrom 2025 ponovno zaživela v znamenju kulinarike. Deveti festival November Gourmet Ljubljana bo mesto in njegovo okolico napolnil z doživetji za vse...

Recept za najslajšo jesensko jabolčno pito

S oktobrom pride jesen in z njo želja po 'comfort' hrani, ki nas z okusom in vonjem popelje v čas brezskrbnega otroštva. Ena izmed...

Vse, kar še ne veste o priljubljenem jutranjem napitku

Kavoljubi, pozor! To so presenetljiva dejstva o kavi, ki jih morate vedeti, če si začetka dneva ne predstavljate brez vsaj ene popite skodelice dišeče...