Pasta primavera je zdrava jed, ki premami z zelenimi odtenki in omamnim okusom naše najljubše spomladanske zelenjave. V kolikor vam ne uspe najti svežih sestavin, posezite po zamrznjenih, a ne pozabite – sveže je vedno nabolj okusno!
Šparglji že od nekdaj veljajo za zdravo živilo. Mlade poganjke, bogate z vitamini in minerali, cenimo, ker znižujejo holesterol in krvni tlak, krepijo stene žil, ščitijo jetra, pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami ter blažijo menstrualne krče. Pravo super živilo lahko pripravimo na več načinov, med drugim tudi s slastnimi testeninami!
Za pasto primavero s šparglji potrebujemo:
50g masla
1 strok česna
200g špargljev, nasekljan
150g svežega graha
100g kuhane čičerike
100g baby špinače
450g kuhanih testenin
sok 1 limone
nastrgano lupinico 1 limone
nasekljano pest spomladanskih zelišč (bazilika, peteršilj, meta…)
sol
poper
25g nasekljanih lešnikov
sveže nariban parmezan
olivno olje
Priprava:
Na segreti ponvi raztopimo maslo in popečemo nasekljan česen. Po minuti dodamo šparglje, grah in špinačo ter na zmernem ognju mešamo približno 2 minuti. Dodamo kuhane testenine in nekaj žlic vode ter nežno premešamo. Testenine prelijemo z limoninim sokom in začinimo z limonino lupinico, zelišči, soljo in poprom. Ponovno premešamo, počakamo minuto ali dve in odstavimo. Testenine razporedimo po krožnikih, potresemo z lešniki in parmezanom ter obogatimo z nekaj kapljicami olivnega olja. Dober tek!
V. J.
Foto: Unsplash/Max Griss