Recept za odlične pustne krofe

Zakaj se ne bi za letošnjega pusta preizkusile v kuhinji in spekle domače pustne krofe, ki bodo slastni prav tako, kot če bi jih spekla vaša babica? Tukaj je recept za najslajše krofe (če ne uspejo v prvo, bodo pa v drugo ;)).

Za približno 20 pustnih krofov potrebujete:

1 kg moke

7 jajc

1 kocko kvasa

500 g kokosovega masla (po babičino pa kar navadnega)

sladkor (po potrebi)

sladkor v prahu (100g + za posip)

mleko (po potrebi)

sol

2 žlici ruma

2 vanilijeva sladkorja

naribana lupina polovice bio limone

1 liter olja za cvrtje

približno 150 g domače marmelade ali vanilijeve kreme.

Postopek:

V skodelici v malo mlačnega mleka raztopimo kvas, dve žlici sladkorja in žlico moke. Skodelico položimo na toplo in počakamo, da mešanica vzhaja. V večjo posodo damo moko in vanjo izdolbemo jamico. V jamico nato vlijemo kvašeno zmes, dodamo žličko soli in zamesimo testo. Jajca ločimo. Beljakom dodamo žlico sladkorja in jih stepemo v sneg, rumenjakom pa primešamo rum, vanilijev sladkor in stopljeno kokosovo maslo. Stepene beljake, rumenjakovo mešanico, naribano limonino lupinico in 100 g sladkorja v prahu nato dodamo testu in dobro zgnetemo. Testo pustimo počivati približno 30 minut.

Iz testa nato oblikujemo 20 krofov in jih razporedimo po peki papirju. Pustimo, da vzhajajo.

V globok lonec vlijemo liter litra olja za cvrtje. Ko je olje dovolj vroče, v posodo položimo približno 4 krofe. Ko zlato porumenijo, jih obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečene odstranimo s pomočjo penovke in jih položimo na pladenj, ki ga pred tem obložimo s papirnatimi brisačkami. Še tople napolnimo s pomočjo polnilke, posujemo s sladkorjem v prahu in si privoščimo vsaj enega …

V.J.

Foto: Pexels/Eugenia Sol 

3 triki, s katerimi ohranimo svežino avokada

Če tako kot mi obožujete avokado, vas zagotovo zanima, kako ohranimo njegovo svežino. Da polovičke avokadov, ki ponavadi ostanejo po uživanju te kremaste poslastice...

Kako pripraviti odlično poširano jajce

Poširano jajce se morda zdi kot kuharska veščina za profesionalce, vendar z našimi preprostimi koraki lahko tudi vi doma pripravite popolno poširano jajce. Ne...

Korenčkova juha s kokosovim mlekom

V hladnih zimskih dneh, ko si zaželimo nekaj toplega in prijetno dišečega, ni lepšega kot skleda bogate, kremaste juhe. Tokrat smo pripravili recept za...