Pravila pri ravnanju s penečimi vini

Šampanjec velja za kraljevsko vino, saj je bil včasih na voljo le redkim in je zato predstavljal statusni simbol. Čeprav je danes dostopen skoraj vsakomur, ima zaradi svojega prijetnega okusa in igrivih mehurčkov še vedno poseben čar in predstavlja nepogrešljiv element pri praznovanjih. Šampanjec so po naključju odkrili v Franciji v pokrajini Champagne (Šampanja) pred približno 350 leti. Ime ‘champagne’ (šampanjec) je zaščiteno in se ga lahko uporablja le za najboljša peneča vina iz pokrajine Šampanje, za ostala vrhunska peneča vina pa uporabljamo ime penina.

Nekaj pravil pri ravnanju s penečimi vini:

Peneča vina postrežemo pri temperaturi 6 do 8º C, saj so tako najbolj okusna.

Peneče vino postrežemo v podolgovatem kozarcu z dolgim pecljem.

Peneče vino hranimo pokonci v temnem in hladnem prostoru.

Penečih vin ne kupujemo ‘na zalogo’, saj po daljšem času izgubijo iskrivost.

Kako izberemo resnično dobro penino?

Boljše penine imajo majhne mehurčke, ki se v neenakomernem zaporedju dvigajo proti površju. Prav tako imajo kremasto peno, ki se na površju zadrži dalj časa, mehurčke pa je na jeziku čutiti tudi do 20 minut.

V. J.

Foto: Unsplah/RODNAE Productions

Pisani “buffalo” piščančji takosi

“Buffalo” piščančji takosi so polni okusa in popolnoma enostavni za pripravo. Z njimi boste navdušili vse za domačo mizo, veseli pa jih bodo tudi...

Kako pripraviti odlično poširano jajce

Poširano jajce se morda zdi kot kuharska veščina za profesionalce, vendar z našimi preprostimi koraki lahko tudi vi doma pripravite popolno poširano jajce. Ne...

Recept za lahek jogurtov kolač z borovnicami

Končno je tukaj vikend, ko si lahko vzamemo nekaj časa samo zase. Poleg joge in meditacije je sproščujoča tudi peka, ki je spomladi zaradi...