Pravila pri ravnanju s penečimi vini

Šampanjec velja za kraljevsko vino, saj je bil včasih na voljo le redkim in je zato predstavljal statusni simbol. Čeprav je danes dostopen skoraj vsakomur, ima zaradi svojega prijetnega okusa in igrivih mehurčkov še vedno poseben čar in predstavlja nepogrešljiv element pri praznovanjih. Šampanjec so po naključju odkrili v Franciji v pokrajini Champagne (Šampanja) pred približno 350 leti. Ime ‘champagne’ (šampanjec) je zaščiteno in se ga lahko uporablja le za najboljša peneča vina iz pokrajine Šampanje, za ostala vrhunska peneča vina pa uporabljamo ime penina.

Nekaj pravil pri ravnanju s penečimi vini:

Peneča vina postrežemo pri temperaturi 6 do 8º C, saj so tako najbolj okusna.

Peneče vino postrežemo v podolgovatem kozarcu z dolgim pecljem.

Peneče vino hranimo pokonci v temnem in hladnem prostoru.

Penečih vin ne kupujemo ‘na zalogo’, saj po daljšem času izgubijo iskrivost.

Kako izberemo resnično dobro penino?

Boljše penine imajo majhne mehurčke, ki se v neenakomernem zaporedju dvigajo proti površju. Prav tako imajo kremasto peno, ki se na površju zadrži dalj časa, mehurčke pa je na jeziku čutiti tudi do 20 minut.

V. J.

Foto: Unsplah/RODNAE Productions

Silvestrski koktejl z granatnim jabolkom

Če letos gostite novoletno zabavo in še vedno ne veste, kaj bi pripravili vašim gostom, ne skrbite saj imamo za vas fantastičen recept za...

Ali moramo odpreti vino, ki ga prinesejo naši gosti?

Če ste se kdaj vprašali, če morate po bontonu odpreti vino, ki ga prinesejo vaši gosti, ste na pravem mestu. Če vas bodo med počitnicami...

Peka hišice iz medenega testa

V kolikor bi za te praznike radi spekli nekaj posebnega, vam predlagamo, da se lotite izdelovanja edinstvene hišice iz medenega testa, ki ne...