Pečena buča z žitom in zelenjavo je odlična izbira za jesenske dni, ko hrepenimo po toplih, hranljivih jedeh. Ta jed ne le da očara s svojimi živahnimi barvami in aromami, temveč je tudi izjemno enostavna za pripravo. Z uporabo sezonskih sestavin, kot so buče in raznolika zelenjava, dobimo hranljiv obrok, bogat z vitamini in minerali. Poleg tega je pripravljenje te jedi hitro in enostavno – le nekaj korakov je potrebnih za pripravo slastnega in zadovoljivega obroka, ki vas bo ogrel in napolnil z energijo. Idealna je tako za hitro večerjo kot tudi za pripravo obrokov vnaprej, saj se dobro ohrani v hladilniku. Uživajte v jesenskih okusih, ki vas bodo navdihnili in napolnili z energijo!
Pečena buča z žitom in zelenjavo
Sestavine:
1 srednje velika buča (npr. hokaido ali muškatna)
1 skodelica kvinoje ali bulgurja
1 rdeča paprika
1 čebula
2 stroka česna
1/2 skodelice koruze (lahko zamrznjene)
2 žlici olivnega olja
Sol in poper po okusu
Sveža zelišča (npr. peteršilj ali timijan)
Limona (za sok)
Pečico segrejte na 200 °C. Bučo operite, prerežite na pol in odstranite semena. Narežite jo na kocke (ni potrebno lupiti, če uporabljate hokaido) ter jo položite na pekač.
Rdečo papriko in čebulo narežite na koščke, česen pa na tanke rezine. Vse skupaj dodajte na pekač k buči.
Prelijte z olivnim oljem, soljo, poprom in svežimi zelišči. Vse dobro premešajte, da se zelenjava enakomerno začini.
Pekač postavite v pečico in pecite približno 25–30 minut, dokler buča in zelenjava ne postaneta mehki in rahlo zapečeni.
Medtem skuhajte kvinojo ali bulgur po navodilih na embalaži. Ko je kuhano, ga odcedite in po potrebi začinite s soljo ter limoninim sokom.
Pečeno zelenjavo dodajte kuhanemu žitu in dobro premešajte.
Jed lahko okrasite s svežimi zelišči in še toplo postrežete.
I.N.
Foto: Pexels/Alesia Kozik