Jesenski bučno-jabolčni kolač s cimetom

Bučno-jabolčni kolač, ki vam ga tokrat predstavljamo, združuje vse okuse jeseni – sladkobo buč, svežino jabolk in toplino cimeta in je idealen za hladnejše jesenske dni, ko si zaželite nekaj sladkega, a še vedno zdravega. Je bogat z vlakninami, vitamini in zdravimi maščobami, kar pomeni, da bo odličen prigrizek za vso družino. Preprost za pripravo, ne zahteva veliko sestavin in je popoln za ljubitelje jesenskih okusov.

Sestavine:

1 skodelica bučnega pireja (lahko doma pripravljenega ali kupljenega)

1 veliko naribano jabolko (brez lupine)

2 jajci

1/4 skodelice javorjevega sirupa ali medu

1/4 skodelice kokosovega olja (ali olivnega olja)

1 skodelica polnozrnate moke (ali pirine moke)

1 čajna žlička cimeta

1/2 čajne žličke muškatnega oreščka

1 čajna žlička pecilnega praška

1/2 čajne žličke sode bikarbone

Ščepec soli

1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Po želji: sesekljani orehi, rozine ali temna čokolada za posip

Postopek:

Pečico segrejte na 180 °C in pekač obložite s peki papirjem ali premažite z malo olja.

V večji skledi zmešajte mokre sestavine: bučni pire, naribano jabolko, jajci, javorjev sirup (ali med), kokosovo olje in vaniljev ekstrakt. Premešajte dobro, da nastane gladka zmes.

Potem v ločeni skledi zmešajte še suhe sestavine: polnozrnato moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet, muškatni orešček in sol.

Suhe sestavine postopoma vmešajte v mokre sestavine in mešajte, dokler se vse dobro ne poveže.

Če želite, lahko v zmes vmešate še sesekljane orehe, rozine ali koščke temne čokolade.

Zmes prelijte v pripravljen pekač in ga enakomerno razporedite ter pecite 30-35 minut, oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičite v sredino, ne pride ven čist.

Ko je kolač pečen, ga pustite, da se nekoliko ohladi. Po želji ga lahko okrasite s kančkom mletega cimeta ali potresete z orehi.

Dober tek …

I.N.

Foto: Pexels/KATRIN BOLOVTSOVA

Recept za lahek jogurtov kolač z borovnicami

Končno je tukaj vikend, ko si lahko vzamemo nekaj časa samo zase. Poleg joge in meditacije je sproščujoča tudi peka, ki je spomladi zaradi...

Spomladanski recept: Slastna pasta primavera s šparglji

Pasta primavera je zdrava jed, ki premami z zelenimi odtenki in omamnim okusom naše najljubše spomladanske zelenjave. V kolikor vam ne uspe najti svežih...

Naravno barvanje pirhov z rastlinskimi barvami

Če si letos želite veliko noč obarvati bolj naravno, ustvarjalno in prijazno do okolja, vas vabimo, da poskusite barvanje pirhov z rastlinskimi barvami. Končni...