Hladna gazpacho juha je idealna kulinarična poletna izbira. Ta tradicionalna španska juha iz sveže zelenjave je preprosta za pripravo in popolna za vroče dni. Tukaj je recept za osvežilno gazpacho juho, ki vas bo ohladila v poletnem času.
Sestavine:
4 srednje veliki paradižniki, olupljeni in narezani
1 velika kumara, olupljena in narezana
1 rdeča paprika, narezana
1 zeleni paprika, narezana
1 čebula, narezana
2 stroka česna, drobno sesekljana
3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
2 žlici jabolčnega kisa ali vinskega kisa
1 čajna žlička sladkorja
Sol in sveže mlet črni poper, po okus
1 skodelica hladne vode (po potrebi za prilagoditev gostote)
Sveži koriander ali peteršilj za okrasitev
Priprava:
Vse sestavine – paradižnike, kumare, paprike, čebulo in česen – dajte v večjo skledo. Dodajte oljčno olje, kis in sladkor. Temeljito premešajte, da se vsi okusi povežejo. Sestavine prenesite v mešalnik ali kuhinjski robot. Mešajte na visoki hitrosti, dokler ne dobite gladke zmesi. Če je zmes preveč gosta, dodajte hladno vodo po potrebi, da dosežete želeno gostoto. Po okusu dodajte sol in sveže mlet črni poper. Dobro premešajte in poskusite. Po potrebi prilagodite začimbe. Gazpacho prelijte v hladilnik in pustite, da se ohladi vsaj 1 uro pred postrežbo. Ohlajena juha bo imela bolj intenziven okus in bo prijetnejša za uživanje v vročih dneh. Pred postrežbo juho še enkrat premešajte. Postrezite v hladilnih skledah in okrasite s svežim koriandrom ali peteršiljem. Po želji lahko dodate še nekaj drobno narezanih kock zelenjave za dodatno teksturo.
Hladna gazpacho juha je preprosta, okusna in izjemno osvežilna jed. Z minimalnim trudom in svežimi sestavinami je to popolna izbira za zdrav in prijeten poletni obrok.
E.P.
Foto: Unsplash/Nadya Filatova