Košček prave Mehike sredi Ljubljane v taqueriji »Unomás«

Večer pred slovenskim kulturnim praznikom je bil na ploščadi Ajdovščina v znamenju mehiške kulinarične kulture, saj je tam potekala uradna otvoritev taquerije »Unomás«, ki je z avtentičnimi mehiškimi takosi in napitki, kot sta horchata in agua de jamaica, obogatila kulinarično ponudbo prestolnice na področju ulične hrane. Ustanovitelja Klemen Ptičak in Til Pleterski, ki sta v Sloveniji pred dobrim desetletjem s Hood Burgerjem zakuhala podalpsko burger revolucijo, sta  zasluženo uživala v družbi prijateljev, poslovnih partnerjev in znanih obrazov, saj je bila pot pravih mehiških takosov v Ljubljano polna ovinkov, dogodivščin in dolga skoraj deset let. Gostje pa so uživali v tacosih al pastor z marinirano svinino in ananasom, tacosih carne asada z govedino in guakamolejem, čudovito svežih takosih pescado z osličem v pivski tempuri in tacosih vegetal s popečeno pekočo zeleno papriko, novi kulinarični dogodivščini pa nazdravili s šilcem tekile in mezkala. 

Tortilje iz mase v taqueriji »Unomás« pripravljajo sproti, prav tako sami pripravljajo vse ostalo, velik del sestavin je celo slovenskega izvora. Plod lastnega razvoja so vse marinade, omake, guakamole, imajo tudi svojega mesarja in mesnico za pripravo mesa, ki si jo delijo s Hood Burgerjem.

Za kralja takosov velja al pastor, ki ga pripravljajo na vertikalnem žaru, imenovanem trompo, nam bolj znanem kot kebab, za Carne asado imajo pečico na oglje, potem je tu posebna naprava za tortilje in žar za tortilje, pa cvrtniki za ribje tacose…

V taqueriji »Unomás« načrtujejo tudi posebne izdaje takosov, ki bodo dopolnjevale redno ponudbo, vsekakor pa jim trenutno največji izziv predstavljajo pričakovanja obiskovalcev. »Pri nas smo navajeni evropskemu okusu prilagojene mehiške hrane, zato marsikdo pričakuje nekaj drugega, kot dobi. A upava, da bodo okusi, svežina in kakovost sestavin skupaj z živahnim vzdušjem in zanimivim interierjem obiskovalce prepričali. Ponosna sva, da nas je obiskalo že kar precej Mehičanov, ki živijo v ali potujejo skozi Slovenijo in bili so navdušeni, kar se nama zdi najpomembnejši kazalec kakovosti in potrdilo, da so naši takosi resnično avtentični,« sta dejala Klemen Ptičak in Til Pleterski.

Foto: Mediaspeed

Pisani “buffalo” piščančji takosi

“Buffalo” piščančji takosi so polni okusa in popolnoma enostavni za pripravo. Z njimi boste navdušili vse za domačo mizo, veseli pa jih bodo tudi...

Kako pripraviti odlično poširano jajce

Poširano jajce se morda zdi kot kuharska veščina za profesionalce, vendar z našimi preprostimi koraki lahko tudi vi doma pripravite popolno poširano jajce. Ne...

Recept za lahek jogurtov kolač z borovnicami

Končno je tukaj vikend, ko si lahko vzamemo nekaj časa samo zase. Poleg joge in meditacije je sproščujoča tudi peka, ki je spomladi zaradi...